Momente emoționante la hramul mic al paraclisului mănăstirii Paltin Petru-Vodă – Sf. Iustin Martirul și Filosoful

„Poporul nostru este un popor sfânt și pământul pe care călcăm e sfânt și nu exagerez pentru că aici nu e metru pătrat fără o picătură de sânge. Nu e metru pătrat unde să nu fie o suferință, o greutate, o lacrimă. Când spui român, te gândești îndată că ești ortodox”, spunea Părintele Justin Pârvu din multa sa dragoste față de neamul pentru care a plâns și a pătimit o viață întreagă. La Mănăstirea Paltin Petru-Vodă, biserica Adormirea Maicii Domnului, paraclisul cu hramul Sf. Justin Martirul și Filosoful, căminul de bătrâne închinat Sfântului Pantelimon și Sfântului Ier. Spiridon și așezământul pentru copii ridicat sub Acoperământul Maicii Domnului sunt expresia văzută a torentului de iubire care a umplut inima dăruitoare a Părintelui Justin.

Anul acesta, hramul paraclisului mănăstirii de maici și onomastica marelui duhovnic au adus la Paltin zeci de preoți și de credincioși care și-au plecat genunchii la rugăciune sub omoforul P.S. Nichifor Botoșăneanul. Coliturghisitori au fost și preoți din Mitropolia Basarabiei, frații noștri români, uniți sub steagul ortodox al Bisericii strămoșești.

Răspunzând cu multă bunăvoință invitației Stavroforei Justina Bujor de a sluji Sf. Liturghie în paraclisul Sf. Justin Martirul și Filosoful, P.S. Nichifor a subliniat în cuvântul de învățătură că avem îndatorirea să păstrăm nealterată și să adâncim moștenirea spirituală pe care am primit-o de la înaintașii noștri, amintind de jertfelnicia Părintelui Justin care, în ultimii ani de viață, a pus piatra de temelie și la paraclisul Mănăstirii Paltin: „Iată în mod firesc, aici este pomenit atât de des Părintele Justin în numele căruia, poate, s-a și dat ca sfânt protector, Sf. Justin Martirul și Filosoful, pentru că și el și-a lărgit inima să poată să poarte mai mult din suferința celorlalți. Pentru aceasta i-au fost alături și l-au cinstit călugări și mireni, deopotrivă, pentru aceasta a rămas în viața multora ca un reper de urmat, ca o lumină a unui om ce s-a dăruit pe sine pentru Hristos. Să urmăm și noi această cale, dăruindu-ne și căutând mai mult la folosul celorlalți și netemându-ne în niciun fel de crizele acestei lumi!”.

Credincioși păstrători ai valorilor tradiționale ale satului natal, copiii de la Școala gimnazială „Justin Pârvu” din Petru-Vodă, coordonați de prezbitera Elena Iețcu, la inițiativa doamnei primar Ana Ancuța, au cântat cu multă însuflețire la sfârșitul Sfintei Liturghii imnuri religioase și cântece patriotice care au mângâiat sufletele tuturor celor prezenți. Osteneala le-a fost răsplătită cu daruri oferite de mănăstirea noastră, cu sprijinul Fundației Justin Pârvu.

După săvârșirea parastasului de pomenire a Părintelui Justin, a urmat agapa frățească organizată în trapeza Mănăstirii Paltin, încheind ziua de prăznuire a Sfântului Justin Martirul și Filosoful.

Mănăstirea Paltin Petru-Vodă

Știri

Comments are closed.

Înapoi